McMaster University-ի և Hamilton Health Institute-ի գիտնականները պարզել են, որ այս վեց հիմնական մթերքների համակցված ոչ բավարար օգտագործումը կապված է մեծահասակների մոտ սրտանոթային հիվանդությունների բարձր ռիսկի հետ: Հետազոտության արդյունքները նշված են McMaster University կայքում։

Աշխատանքի հեղինակները վերլուծել են ընթացիկ PURE լայնածավալ համաշխարհային հետազոտության տվյալները: Ի տարբերություն նմանատիպ հետազոտությունների, հեղինակների աշխատությունը ներառում էր տվյալներ բարձր, միջին և ցածր եկամուտ ունեցող երկրներից:

Վերլուծությունը ցույց է տվել, որ մրգերի, բանջարեղենի, ընդեղենի, ընկույզի, ձկան և ամբողջական կաթից մթերքների օգտագործումը զգալիորեն նվազեցրել է սրտանոթային հիվանդությունների, այդ թվում՝ սրտի կաթվածի և ինսուլտի ռիսկը։ Ոչ միայն ձուկը, այլև ոչ յուղային չմշակված միսը նույնպես կապված է սրտանոթային հիվանդությունների ռիսկի նվազեցման հետ:

Գիտնականները խորհուրդ են տվել օրական երկու-երեք չափաբաժին միրգ, երկու-երեք չափաբաժին բանջարեղեն, մեկ չափաբաժին ընկույզ և երկու չափաբաժին կաթնամթերք: Խորհուրդ է տրվում նաև շաբաթական երեք-չորս անգամ լոբազգիներ և երկու-երեք անգամ ձուկ օգտագործել։ Ավելի էժան փոխարինողները ներառում են օրական մեկ չափաբաժին հում կարմիր միս կամ թռչնամիս, ինչպես նաև ամբողջական ձավարեղեն:

Առողջապահության համաշխարհային կազմակերպության տվյալներով՝ 2019 թվականին աշխարհում 18 միլիոն մահվան դեպք (այսինքն՝ 32%) կապված է եղել սրտանոթային հիվանդությունների հետ։

 

1572